Rozmaring

rozmaringRendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Asterids
Csoport: Euasterids IRend:
Ajakosvirágúak (Lamiales)
Család: Árvacsalánfélék (Lamiaceae)
Nemzetség: Rosmarinus
Faj: R. officinalis
Tudományos név: Rosmarinus officinalis L.

Rozmaring (szárított)
Tápanyagtartalom 100 g-ban
Energia 190 kcal 800 kJ
Szénhidrátok 64,1 g
– Cukrok 0,0 g
– Rost 42,6 g
Zsír 15,2 g
Fehérje 4,9 g
Tiamin (B1-vitamin) 0,5 mg 38%
Riboflavin (B2-vitamin) 0,4 mg 27%
Niacin (B3-vitamin) 1,0 mg 7%
Pantoténsav (B5-vitamin) 0,0 mg 0%
B6-vitamin 1,7 mg 131%
Folsav (B9-vitamin) 307 µg 77%
C-vitamin 61,2 mg 102%
Kalcium 1 280,0 mg 128%
Vas 29,2 mg 234%
Magnézium 220,0 mg 59%
Foszfor 70,0 mg 10%
Kálium 955 mg 20%
Cink 3,2 mg 32%

A százalékos értékek az amerikai felnőtt
javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak.
Forrás: USDA tápanyag adatbázis

A rozmaring (Rosmarinus officinalis) egy fűszer- és gyógynövény. Dél-Európában honos, de nálunk is újra kedvelt. A kámforra emlékeztető keserű, aromás fűszert az örökzöld bokor leveleiből (rosmarini folium) kapjuk.

Egyéb nevei
Angol neve: Rosemary, Népies neve: rozmarin, antosfű.

Hatóanyagai
• Illóolajat, szaponint, cseranyagot tartalmaz.

Származása, elterjedése
A Földközi-tenger vidékén és Dél-Európában már az ókorban is ismert és kedvelt fűszer volt. A honfoglaló magyarok a Pannóniában élt népektől vették át.

Felhasználása
Használják mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gombás- és halételek fűszerezésére, valamint különleges növényi ecetek készítésére, továbbá zsályával és hagymával pácok, szószok, bárány-, és birkahúsból készített ételek, vadhúsok (őz, szarvas, nyúlhúsok), ízesítésére, illatosítására. Főleg a mediterrán konyhára; azon belül a francia és olasz ételekre jellemző.
Morzsolva forgalmazzák. Jól zárható edényben, száraz helyen kell tárolni. Mint minden áthatóan aromás fűszert, ezt is csak óvatosan szabad adagolni.
Frissen vagy szárazon a fürdővízbe áztatva illatosít és frissít.

Gyógyhatása
Forrázatát ideg-, és gyomorerősítő, epehajtó, görcsoldó, de a kellemetlen klimaxos érzések megszüntetésére is használják. Nyersen és szárított állapotában is használják a fürdővízek, (gyógyfürdők) illatosítására, miközben a fürdőző szervezetét felfrissíti.

Szaporítása
Szaporítható tőosztással, de hamarabb lesz szedhető rozmaringunk, ha a 8–10 leveles hajtások csúcsait nedves homokban gyökereztetjük. Másik módszer, ha 10–15 cm hosszú hajtásairól, az alsó leveleket eltávolítjuk, egy pohár vízbe állítjuk, a gyökérkezdemények megjelenése után pedig nedves homokba ültetjük. Otthoni használatra cserépbe is ültethető.